Глоба от 3856 лв. налага Министерство на туризма на концесионера на плаж

...
Глоба от 3856 лв. налага Министерство на туризма на концесионера на плаж
Коментари Харесай

Глобяват концесионера на разорания плаж „Смокиня“ с 3856 лв.

Глоба от 3856 лева налага Министерство на туризма на концесионера на плаж „ Смокините-север “ поради нарушаване на плажната линия. Санкцията е в размер на 5% от годишното концесинонно възнаграждение за 2021 година

След сигнали на поданици на Созопол за разорани дюни на плаж " Смокиня " чиновници на Министерство на туризма са направили инспекция на място на 14 април т.г. Установено е, че по цялата си дължина плажната линия е с нарушена повърхнина от следи на верижна техника. В южната част е завършен правоъгълен сектор, където повърхността е заравнена и са оформени бразди. Отнетият пясък от този изравнен сектор е насипан върху " пясъчните дюни.

Още преди инспекцията министърът на туризма Марияна Николова съобщи, че не са внасяни промени в схемата за разполагане на търговски обекти на плажа, която е утвърдена през 2018 г. 

" Констатирането на неестествено положение на морския плаж след прекосяване на верижна техника съставлява неспазване на екологичните правила, свързани с запазване на естествения ландшафт по метод и със средства, недопускащи нездравословно влияние, необратими промени и увреждане ", показват от Министерството на туризма.

Окръжната прокуратура на Бургас също е почнала инспекция.

Преди няколко дни концесионерът на плаж " Смокиня-север "  Иван Алексиев съобщи, че след зимния сезон всички заведения били паднали, по тази причина взели решения да ги подменят. " Говорихме със притежателите, те са преместваеми, да ги изнесат. Тези заведения са на 16-17 години, преди тях е имало други и други ".

Според сигналите на недоволните жители обаче разораването на плажа е поради идно изграждане на дискотека, част от известна верига. 

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев посочи пред БНР, че при тях е постъпило съобщение за строителни действия с тежка механизирана техника на 15 март за плажът да се почисти и да се приготви за новия сезон.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР